Ειδική αγωγή: Το υπουργείο αύξησε ξαφνικά από 200 σε 500 τις ώρες πρακτικής άσκησης των μεταπτυχιακών!

Αιφνίδια αναστάτωση προέκυψε για τους φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος στην «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση», που υλοποιείται από κοινού από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, για το θέμα της πρακτικής τους άσκησης.

Συγκεκριμένα, φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα, φοιτούν στο τελευταίο εξάμηνο και πρόκειται τώρα να κάνουν την πρακτική τους άσκηση, ενημερώθηκαν ότι από 200 ώρες πρακτικής που προβλέπονταν στον οδηγό σπουδών τους όταν μπήκαν στο πρόγραμμα, αυτές αυξάνονται σε 500, με πρόσφατη υπουργική απόφαση που εξειδικεύει αντίστοιχη παλαιότερη για τα κριτήρια συνάφειας και αναγνώρισης των μεταπτυχιακών τίτλων στην Ειδική Αγωγή.

Οι φοιτητές που με σχετική επιστολή τους διαμαρτύρονται στον υφυπουργό Παιδείας για το θέμα, ζητούν να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για τους ήδη φοιτούντες. Λένε ότι οι 500 ώρες πρακτικής είναι αδύνατο να καλυφθούν εντός ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου, επιπλέον και καθώς η διά ζώσης πρακτική άσκηση ενδέχεται να υποστεί διακοπές λόγω της πανδημίας, γι’ αυτό ζητούν να υπάρξει μέριμνα ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με τους όρους που ίσχυαν όταν τις ξεκίνησαν.

Ολόκληρη η επιστολή διαμαρτυρίας των μεταπτυχιακών φοιτητών στην «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας:

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, κε Συρίγο,

Είμαστε μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες του κοινού ΠΜΣ του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση». Στο καταληκτικό εξάμηνο του προγράμματος σπουδών μας, πρόκειται να πραγματοποιήσουμε μόνον την πρακτική άσκηση (200 ωρών) – σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα σπουδών μας, το οποίο μας ήταν γνωστό, από την έναρξη της φοίτησής μας.

Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας, αναφορικά με την απόφαση που ελήφθη προ ημερών, βάσει του ΦΕΚ B 3777 – 13.08.2021, ως προς την αύξηση των ωρών της πρακτικής άσκησης. Συγκεκριμένα, μολονότι αρχικά απαιτούνταν 200 ώρες πρακτικής άσκησης, η νέα υπουργική απόφαση, σύμφωνα με το προαναφερθέν ΦΕΚ, ορίζει επιπλέον 300 ώρες δια ζώσης, επί συνόλου 500 ωρών, προκειμένου να ολοκληρώσουμε επιτυχώς το πρόγραμμα.

Το σύνολο των 500 ωρών είναι αδύνατο να καλυφθεί εντός, ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέγιστος χρόνος πρακτικής άσκησης, ανά εβδομάδα είναι 30 ώρες, πόσο μάλλον για τους φοιτητές/τριες που βρίσκονται στην περιφέρεια και αδυνατούν να βρουν δομές ή είναι εργαζόμενοι. Ενόψει και της πανδημίας του κορονοϊού, θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο να επιτευχθεί δια ζώσης, γεγονός που δημιουργεί έντονα συναισθήματα αδικίας, τόσο σε εμάς τους ίδιους, όσο και στις οικογένειές μας.

Επιπροσθέτως, η εν λόγω διάταξη δημιουργεί το αίσθημα του αιφνιδιασμού, διότι εφαρμόζεται άμεσα, καθώς ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο της δήλωσης των περιοχών προτίμησης των σχολικών μονάδων και έχοντας ήδη έρθει σε συνεννόηση με τους/τις Διευθυντές/τριες (των σχολικών μονάδων) που θα πραγματοποιήσουμε την πρακτική άσκηση, ενημερώνοντάς τους, για τους προηγηθέντες όρους που απαιτούνταν για την ολοκλήρωσή της.

Ως εκ τούτου, θεωρώντας πως μέσω της νέας υπουργικής αποφάσεως εμφανίζεται μείζονος σημασίας ζήτημα για την ολοκλήρωση των σπουδών μας και κατ’ επέκταση για την επαγγελματική εξέλιξή μας, επιθυμούμε άμεσα να μην ισχύσει η τροποποίηση της απόφασης 52425/Ζ1/ 4-4-2019 για όσους/ες είμαστε ήδη εγγεγραμμένοι φοιτητές/τριες στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, δεδομένου πως η έναρξη του προγράμματος είχε πραγματοποιηθεί με άλλους όρους. Επιζητούμε να προβείτε σε μεταβατικές διατάξεις.

Το ΚΚΕ

«Άδικη και αιφνιδιαστική» χαρακτηρίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιο για την απόφαση της κυβέρνησης που «στρέφεται ενάντια στους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ειδικής Αγωγής και της Σχολικής Ψυχολογίας». Καλεί την κυβέρνηση «να πάρει πίσω την απόφαση αυτή εδώ και τώρα».

Αναφέρει:

«Η απόφαση της κυβέρνησης, που αιφνιδιαστικά αυξάνει τις ώρες της -ούτως ή άλλως- απλήρωτης πρακτικής άσκησης, προκειμένου οι φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος “Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση” να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, είναι απαράδεκτη.

Με την απόφαση αυτή:

-Ανατρέπεται ακόμα περισσότερο ο προγραμματισμός της ζωής των φοιτητών.

-Τίθενται νέα εμπόδια στην αναζήτηση δομών πρακτικής άσκησης, λόγω και του covid-19.

-Καθυστερεί η ένταξή τους στους πίνακες του Υπ. Παιδείας, αποκλείοντάς τους από τη δυνατότητα για εργασία στην εκπαίδευση για τα επόμενα δυο χρόνια!

Η κυβέρνηση να ακούσει τις έντονες διαμαρτυρίες των μεταπτυχιακών φοιτητών και να πάρει πίσω την απόφαση αυτή εδώ και τώρα.»

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Ειδική αγωγή: Το υπουργείο αύξησε ξαφνικά από 200 σε 500 τις ώρες πρακτικής άσκησης των μεταπτυχιακών!”

  1. καθένας στην ειδικότητά του

    Έχει παραγίνει το κακό με την “ειδική αγωγή”. ΄Ενα μεταπτυχιακό ειδικής αγωγής δεν είναι το φάρμακο για όλες τις αρρώστιες. Δεν λύνει τα προσωπικά και ψυχολογικά προβλήματα των γονιών, δεν είναι όλα τα παιδιά “δυσλεκτικά”, “αυτιστικά” κτλ. Και το σπουδαιότερο, ένα “μεταπτυχιακό ειδικής αγωγής” δεν αντικαθιστά τις επιστημονικές γνώσεις των άλλων κλάδων. Εργαζόμουν σε κέντρο ξένων γλωσσών και υπήρχαν παιδιά που όντως είχαν σοβαρο πρόβλημα να συμμετέχουν στην τάξη. Τους μιλούσες και ήταν σαν να μιλούσες σε τοίχο, πετούσαν πράγματα μέχρι και στην οθόνη της τηλεόρασης κτλ (αυτισμός). Επέμενα να βρεθεί μια λύση, γιατί η κατάσταση ήταν ανυπόφορη. Η λύση που βρήκε ο εργοδότης ήταν να αντικαταστήσει εμένα (πτυχιούχου επιστήμης των ξένων γλωσσών με μεταπτυχιακό στην ίδια επιστήμη) με μία κοπελίτσα 22χρονη που μόλις είχε πάρει ένα πτυχίο ελληνικής φιλολογίας και παράλληλα πραγματοποιούσε μεταπτυχίακό στη Λευκωσία εξ αποστάσεως στην ειδική αγωγή. Οι γονείς έχουν πρόβλημα, τα παιδιά έχουν πρόβλημα, η ψυχολογία, η ψυχιατρική, η ειδική αγωγή είναι πεδίο δόξης λαμπρόν, χρυσορυχείο, όμως έκαστος στο είδος του. Το ότι έχεις ένα πτυχίο ειδικής αγωγής δεν σε κάνει ειδικό σε όλα.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί